Jaap Rodenburg I

Windpark Jaap Rodenburg I  is een windmolenpark van energiebedrijf Nuon langs de N701 vlak bij Almere. Het park is in 2000 in gebruik genomen en bestaat uit tien windmolens met een totale capaciteit van 16,5 MW, goed voor de energievoorziening van 12.500 huishoudens. De ashoogte van de molen is 67 meter en de diameter van de rotor 66 meter. Vanwege de uitbreidingsplannen van Almere zouden de windmolens in 2015 worden verwijderd, echter is dit nog steeds niet gebeurd vandaag de dag in 2018.  Het park heeft dan ongeveer 500.000.000 kWh aan duurzame energie opgewekt.

foto: M van Dam ©

 

Het windpark is vernoemd naar Jaap Rodenburg (1948-1998), die zich tijdens zijn werkzaamheden als campagneleider bij Greenpeace enorm heeft ingezet voor windenergie.

Kleurrijke windmolens

In plaats van een saaie witte kleur zijn de windmolens in Almere Pampus uitgerust in de kleuren van het kleurschema: ‘Vuur!’. Kinderen uit de bovenbouw van de scholen in Almere mochten in een wedstrijd de kleur bepalen. Uit drie finalisten werd het rood-oranje kleurschema als winnaar gekozen.

De kleuren van de turbines (rood, oranje en geel) zijn gekozen door de kinderen uit groep 6 en 7 van basisscholen in Almere. Kinderen van basisschool De Kameleon in Almere kozen voor het thema ‘vuur’ omdat ‘vuur uit het binnenste van de aarde komt’, ‘omdat de kleuren zo mooi overlopen’, ‘ze zo opvallend zijn’, ‘ze energie geven en dus warmte’ en omdat ze ‘als het oud en nieuw is net vuurpijlen lijken’.

Tijdens de bouw van dit windmolen park zijn historische resten uit de tweede wereldoorlog gevonden. Bij molen OWT 9 is een bommenwerper gevonden.

foto: M van Dam ©
foto: M van Dam ©

Deze bommenwerper was de Avro Lancaster. Na een bombardement op de Duitse stad Essen crashte de Avro Lancaster ED706 tijdens de Tweede Wereldoorlog in de buurt van het Brikpad in Almere. Op de plek van de crash is een eerbetoon geschilderd op een van de windmolens. Dit eerbetoon trek jaarlijks 10 tallen mensen die hun respect komen brengen aan de slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

Omdat er slechts een klein gedeelte van Pampus is gezocht naar restanten in dit gebied zou het goed mogelijk zijn dat hier nog meer restanten kunnen liggen.

Coördinaten:   52°22’34″N   5°8’5″E Windmolenpark

Wilt u dit windmolenpark een keer bezoeken dan kunt u via Google Maps uw reis plannen.